keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

KotivakuutusKotivakuutus on kodin irtaimistoon kohdistuva vahinkovakuutus. Kodin irtaimistoon kuuluvat mm. huonekalut, kodinkoneet ja tavarat. Myös asunnon sisäpuoliset seinät, lattiat, katot ja muut pinnat kuuluvat asujan kotivakuutuksen piiriin. Sen sijaan varsinaisen asuntorakennuksen tai kiinteistön vakuutus kuuluu asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä taloyhtiölle.

Kotivakuutuksen kattavuus


Kotivakuutusta ottaessa kannattaa kiinnittää huomiota vakuutuksen kattavuuteen eli mitä vahinkotapahtumia vakuutus korvaa, millä ehdoilla ja millä rajoituksilla. Tyypillisesti palo- ja myrskyvahingot sekä vesivahingot korvataan tietyin edellytyksin.

Kotivakuutuksen korvauspiiri määritellään usein korvaamaan vain äkillisestä ja arvaamattomasta tapahtumasta aiheutuvia vahinkoja. Tämä tarkoittaa, että huolimattomuudesta tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutuvia vahinkoja ei korvata. Jos asukas esimerkiksi jättää suihkun humalatilassa päällä aiheuttaen rakennukseen vesivahingon, ei kotivakuutuksen vastuuvakuutus pääsääntöisesti korvaa vahinkoa.
Sen sijaan putkien tai laitteiden rikkoutumisesta aiheutuneet vesivahingot kuuluvat tyypillisesti korvauksien piiriin. Sen sijaan rakennusvirheen tai puutteellisen vesieristyksen aiheuttama vahinko ei kuulu kotivakuutuksen piiriin, koska kyseessä ei ole äkillinen ennalta arvaamaton tapahtuma.

Kotivakuutuksen ehdot sisältävät vakuutuksenottajalle velvoitteita, joista tulee huolehtia. Tällaisia ohjeita on liittyen paloturvallisuuteen, murtosuojaukseen ja vuotovahinkoihin.

Vakuutusmäärä


Kotivakuutusta ottaessa on viisasta kiinnittä huomiota, siihen että vakuutusmäärä on todenmukainen. Vakuutusmäärä on se määrä, jonka arvoinen kodin omaisuuden arvioidaan olevan ja josta se on vakuutettu. Vakuutusarvoa ei kannata asettaa liian pieneksi, muuten vakuutus ei korvaa kaikkea kodin irtaimistoa suuremman vahingon sattuessa. Täysarvovakuutus on kotivakuutus, jossa vakuutusmäärän sijaan vakuutuskirjaan kirjataan asunnonpinta-ala.

Kotivakuutuksen omavastuuosuus


Omavastuuosuus on tärkeä seikka vakuutusmäärän ja vakuutuksen kattavuuden ohella. Omavastuusosuus riippuu vakuutuksesta ja vakuutusyhtiöstä. Vakuusyhtiö antaa yleensä mahdollisuuden valita eri omavastuuosuuksista itselle sopivimman. Kannattaa huomioida, että omavastuuosuuden muutos vaikuttaa suoraan vakuutuksen hintaan.

Kotivakuutusten vertailu


Myös kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa. Mm. seuraavat vakuutusyhtiöt myöntävät kotivakuutuksia:


  • Tapiola
  • If
  • A-vakuutus
  • Fennia
  • Palonvara
  • Pohjantähti
  • Pohjola
  • Turva
  • VeritasEi kommentteja: